Per Egil Aske

CV     PER EGIL ASKE:

Per Egil Aske er født 100654 i Stavanger og vokst opp der og i Molde.

Teaterskolen i Oslo 1974-77 og har bodd i Oslo 30 år av sitt voksne liv. Fartstid fra Teatret Vårt i Molde og Trøndelag Teater og nå senest ansatt 26 år på Nationaltheatret.

Har spilt langt over hundre roller på teatret i sin karriere både klassiske og moderne , deriblant 13 Ibsen-roller med bl.a tittelrollen i Peer Gynt og Byggmester Solness. Av musikk-relaterte roller har han bl a spilt Peachum i Tolvskillingsoperaen på Nationaltheatret og Peron i Evita på Thalia Teater Chateau Noeuf. Medvirket i flere spillefilmer fra Budbringeren med førstepris i Cannes -97, til Switch, Tommys inferno, Iskyss og nå senest Sønner av Norge. Medvirket i to  engelske spillefilmer de seneste årene, Far North med Michelle Yeoh ( Aung San Suu Kyi) og Sean Bean, og  Wide Blue Yonder med Brian Cox og Lauren Bacall.

Medvirket i flere TV-serier: De syv søstre, Vazelina Hjulekalender, 6 som oss, Slangebæreren og for NRK: Ved kongens bord, Skolen, Johnny og Johanna, Skattejakten, Kodenavn Hunter, En udødelig mann, Fremtiden kommer bakfra og Størst av alt. Ved siden av Hjem medvirker han også i Nrk`s krimserie Øyevitne som er under innspilling.

Trøndelag Teaters pris  og Gøsta Ekmans ærespris, flere stipendier og legater.

Per Egil har alltid vært opptatt av roots-musikk som blues, rock`n roll og Country. Han synger det meste av dette i tillegg til viser og gospel og har opptrådt med sang siden han var 7 år gammel. Under oppveksten på Vestlandet fikk han alle disse musikkformene inn i blodet der de smeltet sammen med en storslagen natur som vil sitte i ryggmargen på Per Egil resten av livet, selv om det i voksen alder ble østlandet og det dramatiske teatret som fikk mesteparten av hans oppmerksomhet. Molde blir allikevel ikke borte fra hans kunstneriske virke idet han har en monolog med tre jazzmusikere på gang, Driving Miles, skrevet av Henning Mankell, og som er bygget på en sann historie om Miles Davis og et vennskap som oppstod mellom ham og hans sjåfør Svein Åge Johansen fra Molde og som for Miles varte livet ut.

Per Egil bor på Nesodden, for tiden alene med sin datter Agnes, der han stortrives, og kan skue utover Oslofjorden mot solnedgangen og synge en låt til blues`n og norske fjorders pris etter en dag med tv-opptak, eller  teaterprøve på Nationaltheatret, eller en dag med motorsaga for å pynte på utsikten –om mulig…

Lokalavisen Akershus Amtstidende og Aftenposten er avisene som leses på morgentid før kursen settes mot Oslo med Nesoddbåten , om ikke Kjærleikens ferjereiser så en fantastisk båttur over Oslofjorden.


 

FILM OG TV

År     Rolle
2013 Lilyhammer Rubicon   Alf 
2012-13 Øyevitne NRK Politidirektør
2012  Halvbroren  Monsterfilm prest i Oslo
2012 Hjem NRK Kjell
2011 Sønner av Norge Friland Røste Valen
2009 Varg Veum - Skriften på veggen Nordisk film Herman Brandt

 

OPPDRAGSFILM og REKLAME

År     Rolle
2010 DNB-NOR ”10 reklamefilmer” Direktør
2009 NRK Fotball-promo m Arne Scheie  Badguy
2009 Ruter  Lucid Film  B. Gabrielsen Vidar
2008 Nettbuss      Sjåfør
2008 ASKO   Lagermedarbeider
       

 

 TEATER

År     Rolle
2010 Fanny og Alexander    Nationaltheatret Carl Ekdahl
2011 Rockulven  Nationaltheatret Grisungen
2012 Folk og røvere i Kardemomme by Nationaltheatret Politimester Bastian
2013 Sokrates forsvarstale Nationaltheatret Temelos
2013 Diktator mot dikter    Nationaltheatret Stephan

 

mandag, 25 mars 2013 11:28

Beslektede videoer

Showreel - Per Egil Aske