Per Egil Aske forsetter å imponere i “Klassen Vår” på hovedscenen på Nationaltheatret. Forestillingene er utsolgt ut året og det er nå satt opp ekstraforestillinger i februar og mars 2016.

Kan det hende igjen? Kan det hende hos oss?
av Tadeusz Słobodzianek. Oversatt av Agnes Banach.

 «Årets viktigste.» Dagbladet

 «En historie for vår tid.» VG

 «Publikum er svimeslått.» Aftenposten

«Noe av det sterkeste som er vist på en norsk scene.» Dagsavisen

«Rystende godt teater.» Dagen

«Den vondeste teaterforestillingen du MÅ se.» Vårt Land

 «En helstøpt forestilling som er rystende i all sin enkelhet.» Tønsbergs blad

 «En uhyre sterk oppsetning.» Gjengangeren

En gripende historie om det som kan skje med venner som blir satt på den hardeste prøve.

En sommerdag i 1941 i den lille polske byen Jedwabne myrdes den ene halvparten av befolkningen av den andre. Hundrevis av jøder stenges inne i en låve, før den blir påtent.

Denne virkelige hendelsen er utgangspunktet for Klassen vår. Vi følger en skoleklasse med jødiske og kristne elever på den polske landsbygda gjennom hele livet, fra 1920-tallet og til vår tid. Volden mot jøder tiltar når tysk okkupasjon overtar for den sovjetiske. Hva skjer når nasjonalisme, religion og ideologi blir viktigere enn vennskap? Når blir en klassekamerat til en fiende?

I år er det 70 år siden frigjøringen. Med Klassen vår konfronterer den anerkjente polske dramatikeren Tadeusz Słobodzianek landets engasjement i grusomhetene under andre verdenskrig. Og han gjør det på en poetisk måte – noe som gir menneskelig varme, men som samtidig forsterker tragedien. Klassen vår er en fortelling om vennskap og ondskap, om Polens og Europas historie gjennom et halvt århundre – og til syvende og sist om oss alle. Den anerkjente litauiske regissøren Oskaras Koršunovas vil prøve å svare på noen store menneskelige spørsmål som reises i stykket; ligger grusomme handlinger latent i oss alle? Hva ville du gjort?