Tromsøbaserte Bernt Bjørn ble onsdag 5. juni tildelt Norsk Skuespillersenters Frilanspris 2013.

Utdelingen foregikk under Oslo International Acting Festival som går av stabelen denne uka, og selve seremonien foregikk på Det Andre Teatret i Oslo.

I juryens begrunnelse heter det:
«Årets prisvinner er en aktiv frilanser med lang fartstid. Vedkommende har en variert karriere, som inkluderer både teater, film og TV. Flere ganger har han også tatt steget over i registolen. Mange roller har blitt tolket for første gang av denne skuespilleren, som har spilt i svært mange uroppførelser av ny dramatikk. Han har også vært opptatt av å utvikle seg videre som skuespiller, med kurs i alt fra Alexanderteknikk til afrodans.Allerede i 1983 var årets prisvinner en aktiv skuespiller, da han var med på å starte Totalteatret. Siden den gang har han vært aktiv ikke bare på egne vegne, men også engasjert seg for frilansmiljøet og teatermiljøet som helhet, blant annet som leder av frilanskrets Nord-Norge i Norsk Skuespillerforbund, styremedlem Sami Teather Searvi, styremedlem Teatersentrum og leder av programutvalget for Vårscenefest."

-KUNSTNERISK OG ORGANISATORISK KRAFT
Siden 2003 har Bjørn også delt jobben som leder av Ferske Scener. Som aktivt medlem, tidligere styreleder og nåværende programrådsleder i Tromsønettverket RadArt blir han beskrevet slik av en av sine kollegaer:

-Er det en frilansskuespiller som har jobbet og jobber hardt i RadArt så er det ham. Han er sentral i alt de gjør, også planlegging av Vårscenefest og Radvent. Han har fungert både som kunstnerisk og organisatorisk kraft! Når alt står stille, drar Bernt!

INNSATS UTENOM DET VANLIGE
Prisen ble delt ut av skuespiller Mats Eldøen (Nattskiftet, Max Manus), som i fjor vant prisen sammen med Nils Petter Mørland for deres arbeid som kunstneriske ledere for Det Andre Teatret. Åres jury besto av fjorårets to vinnere samt Hauk Heyerdahl, leder av Norsk Skuespillerforbund og Øystein Ulsberg Brager, kunstnerisk konsulent ved Norsk Skuespillersenter.

-Frilansprisen skal hedre en frilanser som i løpet av det siste året og i sin foreløpige karriere har jobbet målbevisst og variert i sitt skuespillerarbeid, sier Brager.

-Vi har vurdert en rekke kandidater som har vist vilje til å videreutvikle seg og fornye sine kunnskaper. Samtidig har det også vært viktig for oss å finne noen som har bidratt positivt til frilansmiljøet og som gjerne har gjort en innsats utenom det vanlige for å fremme frilansskuespilleres kår og miljø i Norge. Årets prisvinner er en verdig vinner i så måte!

VELFORTJENT OPPMERKSOMHET
Prisen deles i år ut for fjerde gang. Fra og med i år består prisen av et spesialdesignet diplom og et stipend på 5000,- kroner.

Daglig leder ved Norsk Skuespillersenter, Mika Ore, kommenterer:
-Vi synes det er viktig å sette fokuset på frilansskuespillernes innsats i kulturlivet. Det er så mange der ute som jobber beinhardt for å skape spennende kunst, på tross av et tøft arbeidsmarked. Med denne prisen skal frilansskuespilleren fram i rampelyset og få en velfortjent oppmerksomhet!

Samtidig med Frilansprisen delte også Oslo International Acting Festival ut sin egen Pedagogpris. Dette er en internasjonal pris, og går til en skuespillerpedagog som gjennom en lang karriere har gjort en særlig innsats for å videreutvikle skuespillerfaget. Årets vinner var professor og teaterregissør Richard Schechner.