Film- og tv-skuespillere fikk internasjonal aksept for sine ideelle og økonomiske rettigheter

 

Medlemslandene i World Intellectual Property Organization (WIPO) har i dag vedtatt en internasjonal traktat som sikrer utøvende kunstnere ideelle og økonomiske rettigheter til egen opptreden i film- og tv-produksjoner. Dette vil ha stor betydning for yrkesgruppen, som på tross av sitt essensielle bidrag til film og tv-industrien, har stått uten slike rettigheter i de fleste land. 

Kontroll over eget arbeid
Det historiske vedtaket ble gjort under en internasjonal konferanse i Beijing. 
- Dette har både vi og våre medlemsorganisasjoner verden rundt jobbet hardt for i 15 år, sier Agnete G. Haaland, president i den internasjonale skuespillerorganisasjonen FIA*.
- Bejing-traktaten vil utgjøre en soleklar forbedring i skuespilleres liv, ved å slå fast at vi ha rett til betaling for bruk av arbeidet vårt, og ved å gi oss beskyttelse mot at bilder og filmklipp av våre opptredener brukes uten samtykke.

Lenge etterlengtet
Utøvende kunstnere i Norge er allerede beskyttet gjennom Åndsverksloven. Nå plikter alle andre land som har signert avtalen å implementere denne i sin nasjonale lovgivning. Dermed får skuespillere i film og tv-innspillinger endelig rettigheter på lik linje med musikere i plateinnspillinger. WIPO fikk i 1996 gjennomslag for vern av artisters ideelle og økonomiske rettigheter knyttet til lydinnspillinger, men forhandlingene angående audiovisuelle produksjoner stoppet opp i 2000.

-Vi kan ikke utsette dette lenger. Vi oppfordrer alle medlemsland til å iverksette bestemmelsene så snart som mulig, sier FIAs generalsekretær Dominick Luquer, som peker på digitaliseringen som en av grunnene til at det haster.

Inntektsmulighet i digitalisert marked:
- Digital distribusjon har gjort fullstendig om på filmindustrien og det arbeidsmarkedet der våre medlemmer skal tjene til livets opphold. Den nye traktaten vil gi utøvende kunstnere høyst nødvendige rettigheter både til å kontrollere bruken av eget arbeid, og til å få sin del av inntektene også i den nye digitale virkeligheten, slår Luquer fast.

*International Federation of Actors (FIA) er en internasjonal paraplyorganisasjon for mer enn 100 artistorganisasjoner og - foreninger i mer enn 70 land. FIA fremmer interessene til skuespillere (i film, tv, radio, teater og performance), dansere, sangere, varieté- og sirkusartister. 
FIA deltok med 27 delegater - fra hhv. Japan, Canada, Danmark, Frankrike, Storbritannia, Ungarn, Australia, Colombia, Uruguay, Brasil, og Sveits - for å oppfordre medlemslandene til å komme i havn med traktaten.


Bilde: Delegatene fra FIA jubler over traktaten som vil sikre til film og tv-skuespillere. (Foto: WIPO)

For nærmere informasjon se www.wipo.org

Kontaktperson i FIA: Agnete G. Haaland, tlf. 92 05 43 75 (i Kina tom. 26.juni).